Ως μάνες, εκπαιδευτικοί, μαθήτριες σε καλούμε να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου!

Υπογράφει ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς
"Γονιέ,
Και η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με δεκάδες προβλήματα για τη λαϊκή οικογένεια. Δεν είναι μόνο η αδυναμία ικανοποίησης των βασικών αναγκών μας, είναι και η επίθεση απέναντι στα ίδια μας τα παιδιά. Εδώ και καιρό, με την εφαρμογή του «νέου σχολείου» της αγοράς, με τα νέα βιβλία, με τις συγχωνεύσεις, με τα 30άρια τμήματα κτλ. οδηγούν τα παιδιά μας στην αμορφωσιά και στις ληξιπρόθεσμες δεξιότητες.

Με το νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια θα «πετάν» τα παιδιά έξω από το σχολείο από τα 15 του χρόνια. Με τους νέους νόμους στα εργασιακά τα παιδιά μας θα δουλεύουν από αυτή την ηλικία για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς ασφάλιση, χωρίς περίθαλψη και πρόνοια, χωρίς δικαιώματα.

Κομμάτι αυτών των εξελίξεων - ή των «μεταρρυθμίσεων» όπως μας λένε - είναι και η μετακύληση του κόστους της εκπαίδευσης στους γονείς (σχολικά, αναλώσιμα, εκδρομές, πετρέλαιο, καθαριότητα, μετακίνηση κά).

Οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών, δεν είναι καθόλου τυχαίες, ούτε μεμονωμένη περίπτωση. Δεν είναι αποτέλεσμα αναποτελεσματικών πολιτικών ή μη ικανών υπευθύνων, ούτε όμως είναι αποτέλεσμα του χρέους και των «δυσκολιών» του κράτους. Είναι συνειδητή και σχεδιασμένη απόφαση που απορρέει από την πολιτική της ΕΕ, ώστε το κόστος να βαραίνει τις λαϊκές οικογένειες, ώστε ακόμα και το αυτονόητο - να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο - να καταλήξει να γίνει πολυτέλεια.

Εξάλλου και σε άλλες χώρες της ΕΕ οι μαθητές μετακινούνται μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους για να πάνε σχολείο. Και αυτό γιατί και εκεί συγχωνεύτηκαν σχολεία. Και βέβαια αυτή η μετακίνηση δεν είναι δωρεάν και με μέριμνα του κράτους. Έτσι υπάρχουν φαινόμενα όπου μαθητές δεν πηγαίνουν σχολείο, γιατί δεν έχουν τα «ναύλα».

Είναι επικίνδυνη η αντίληψη που λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Απαντάμε.

Το κράτος έχει χρήματα για να χρηματοδοτεί και του περισσεύουν για να φοροαπαλλάσει εφοπλιστές, βιομήχανους και τραπεζίτες. Δεν έχει, όμως, όταν πρόκειται να τα δώσει για την υγεία, την παιδεία, τις λαϊκές ανάγκες.

Από την άλλη είναι υποκριτικό οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες να κλαψουρίζουν για το ότι δεν έχουν χρήματα. Οι ίδιοι και οι πλειοψηφίες στα συμβούλιά τους ήταν υποστηρικτές τόσο του σχεδίου Καποδίστριας, όσο και του Καλλικράτη. Γνώριζαν καλά ότι η εκπαίδευση θα περάσει στην Τοπική Διοίκηση και ότι αυτό το κόστος δεν μπορούν να το επωμιστούν. Παρόλα αυτά έλεγαν μεγάλα λόγια τότε αποκρύπτοντας την πραγματικότητα, τώρα αποπροσανατολίζουν.

Ως μάνες, εκπαιδευτικοί, μαθήτριες σε καλούμε να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου!

- Τώρα, ασφαλή, δωρεάν μεταφορά των μαθητών με ευθύνη του κράτους και δωρεάν μετακίνηση για όλους τους μαθητές σε αστικά και υπεραστικά μέσα. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ!
15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία. Έκτακτη χρηματοδότηση τώρα των Σχολικών Επιτροπών. ΣΥΓΧΡΟΝΑ και ΑΣΦΑΛΗ σχολικά κτήρια. Δωρεάν σύγχρονα βιβλία για όλα τα παιδιά. ΟΧΙ στην επιστροφή τους και το πρόστιμο. Καμία συγχώνευση – καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 παιδιά. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια. Δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά με έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος και αξιοποίηση των δομών και του προσωπικού των Δήμων. Όχι στη συγχώνευση – κατάργηση μονάδων υγείας – δωρεάν πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Άμεσα μέτρα για δωρεάν πιστοποιητικά και εμβόλια για όλα τα παιδιά."